Article en anglès. Efectes de la fibra efectiva sobre la ingestió i la digestibilitat de la matèria orgànica, i sobre la producció. JDSci 2006.
W. Z. Yang and K. A. Beauchemin. 2006. Increasing the Physically Effective Fiber Content of Dairy Cow Diets May Lower Efficiency of Feed Use. J. Dairy Sci. 89:2694–2704.
Van comprovar que, en racions amb ensitjat de blat de moro complementat amb concentrats, basats en gra de blat de moro, amb la proporció F:C igual a 45,8:54,2, ni la ingestió de MS ni la digestibilitat de la MO variaven segons quin fos el contingut de fibra, mesurada com a NDF físicament efectiva, ni tampoc variava la producció de llet ni la seva composició. Això pot explicar-se pel fet que partien de racions baixes, encara que no massa baixes, en contingut farratger, i l’efecte dels concentrats en les funcions ruminals era superior als efectes beneficiosos que per a aquestes funcions s’obtindrien de la fibra físicament efectiva.