Relacions entre la producció i el contingut de proteïna amb els factors de la producció de llet. Carlos Zaragoza, 1998.
A partir dels resultats Masalles (1996), i amb dades de 34 explotacions (Zaragoza, 1999), en què havien determinat les condicions corporals de les vaques una sola vegada per explotació, vam analitzar la relació entre la CC i els paràmetres de producció, especialment la proteïna. L’anàlisi va estendre’s tant per al conjunt de l’explotació com per a les dades individuals. L’objectiu subjacent era validar el treball d’assessorament basat en la condició corporal. Les principals conclusions són les següents:
- Independentment dels dies en lactació, per a la producció de llet, les vaques han d’estar en el barem d’entre 1 i 3 punts de condició corporal; mentre que la taxa de proteïna és màxima quan la condició corporal també ho és (3,5 a 4).
- Si les vaques, durant el període d’entre 91 i 150 dies des del part, estan, com a mitjana del grup, per sota de 2 , el percentatge de vaques de l’explotació amb més de 305 dies en lactació és màxim, fet que indica l’existència de problemes en la fecundació.
- Amb una única puntuació de la condició corporal de les vaques d’una explotació, realitzada en un període de temps determinat, no n’hi ha prou per predir la producció i la taxa de proteïna.